Voor vriendelijke schoonheid en amateurzang
Het Blauwe Podium 12 (10 juli 2022)
'Les Amateurs au jardin'
Allemaal mensen zingen hun liedje(s)
Het Blauwe Podium 11 (12 juni 2022)
'Les Amateurs au jardin'
Mensen zingen hun liedje(s) en m.m.v. koor 'Singalicious https://www.singalicious.nl
Het Blauwe Podium 10 (29 mei 2022) in Rietveld Theater, Delft.
'Les Amateurs au theatre'
In het kader van de benefietweken t.b.v. 'Rietveld tribune' en verbouwing. Bij elkaar 25 deelnemers zongen de longen. Bloedmooi verlicht, en uitstekend geluid verzorgd door Rietveld Theater. Een 'maratonnetje' , maar zó de moeite waard. Zie de foto's onder Gallerij.
Het Blauwe Podium 9 (15 mei 2022)
'Les Amateurs'
Prachtig-en Wezingenweer. Zon, 130 bezoekers, goedgeluimd en heerlijke liedjes door 16 échte mensen.
Het Blauwe Podium 8 (20 aug. 2021)
'Les Amateurs'
Echte mensen zingen echte liedjes
De meest pure liefhebbers noemen we 'amateurs'. 'Amare' is liefhebben. Op 12 september klinkt hun stem op Het Blauwe Podium 8. Totaal verschillende mensen vertolken hun liedjes. Ze worden begeleid op piano door Guus Westdorp. Pop, jazz, klassiek ....gewoon alles door elkaar. Lekker genieten van zingen. Punt.
Een aanrader voor iedereen ook, die eens overweegt zijn of haar lied eens te komen zingen, want de amateurs houden voortaan terugkerend op Het Blauwe Podium een vaste plek in het programma. Zo heeft initiator Guus Westdorp onlangs besloten: ' Deze groep liefhebbende zangers en zangeressen verdient een vast en regelmatig terugkerend podium in Delft. Daarom wens ik vanaf nu amateurs te coachen en begeleiden om vervolgens eens (of vaker) te proberen voor een immer enthousiast publiek te zingen'.
Presentatie: Frans Bloem
Het Blauwe Podium 7 (20 aug. 2021)
Choir 'DelftsBlauweZomerZangWeek'
Op vrijdagavond 20 augustus 2021 is Het Blauwe Podium letterlijk te klein om alle 24 zangers van het koor van de 'DelftsBlauweZomerZangWeek' een plaats te geven. 24 amateurzangers uit Delft en omstreken komen gedurende 6 dagen elke dag naar het Bagijnhof en repeteren daar onder leiding van de Engelse countertenor David Hurley in de schuilkerk. David Hurley was 26 jaar lang lid van het wereldberoemde en immens populaire ensemble The King’s Singers uit Engeland. Een zanggroep met een breder repertoire in alle mogelijk genres is nauwelijks denkbaar. David werkt sinds 2017 samen met Koorschool Delft die deze DelftsBlauwe zangweek georganiseerd heeft. De zangers formeren zich voor deze week tot een koor, maar heffen zich direct na het afsluitende concert op vrijdagavond weer op. Op het programma staan klassieke koorstukken van onder andere Dowland, Morley, Purcell, Rameau en Rutter, maar er wordt ook een uitstapje gemaakt naar de wereld van de musical.
Wie er dan wel op Het Blauwe Podium staat? David Hurley natuurlijk, de dirigent, die speciaal voor deze week naar Delft komt.
Informatie over David Hurley en Koorschool Delft: www.koorschooldelft.nl.
HET BLAUWE PODIUM 6 (25 juli 2021)
FRANS BLOEM
Frans Bloem is een leven lang reiziger en reisleider. Hij heeft alle landen van de wereld bezocht. Daarbij is Frans een geboren entertainer met lef, snelheid en (gelukkig) iemand ‘die weet wát hij zingt’. Als jarenlang begeleider heb ik met hem leren ‘ademen’. We hebben ook samen vele kilometers gemaakt. Door Frans, die als geboren Groninger zich al op vroege leeftijd in Amerika vestigde, leerde ik zijn New York kennen. We speelden er in off-Broadwaytheaters, voor Hearts&Voices in NYC op Aids afdelingen in Hospitals en op University’s. In Nederland trad Frans veel op aan de Wallen in hartje Amsterdam in het Paleis van de Weemoed. Zijn dinershows werden er altijd een succes. Frans houdt van zijn publiek en neemt hen graag mee op reis. Grenzen vervagen daarbij en ook goede vriendin Maxime wil misschien nog langs komen voor een duet. Op het repertoire staan liederen van ondermeer Charles Aznavour, Cole Porter, Ede Staal en Edith Piaf en eigen werk.
HET BLAUWE PODIUM 5 (6 oktober 2019)
MARLIES DU MOSCH
'Tale of a City'
Tijdens het 5de en tevens laatste concert in de zomerserie Het Blauwe Podium is het podium geheel voor componiste/ pianiste Marlies du Mosch. Deze in Rotterdam woonachtige musicus heeft onlangs haar soloalbum ‘Tale of a City’ ten doop gehouden en komt het hier aan de Bagijnhof uitvoeren. Speciaal voor deze gelegenheid gaat Het Blauwe Podium voor één keer naar binnen verplaatsen in de prachtige Parochie van de H.H. Maria en Ursula, ook wel de schuilkerk aan de Bagijnhof genoemd. Reden dat dit gebeurt is het onvoorspelbare oktober weer, maar vooral de voor dit concert gewenste stille omgeving.
Over het laatste project ‘Tale of a City’ van Marlies du Mosch:
‘Dit project met pianocomposities, gaat over de stilte in de stad. Ik woon in de bruisende stad Rotterdam waar ik me laaf aan kunst en cultuur en waar alles en iedereen altijd in beweging is. Stille plekken zijn schaars in de stad, maar juist daar vind ik de meeste inspiratie. Tot stilstand komen en beseffen dat de wereld om je heen door raast, dat probeer ik te vangen in muziek. Muziek die je tot stilstand laat komen en je laat ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven’.
Ik geef u advies vast de prachtige website van Marlies du Mosch aandachtig te bekijken en beluisteren.
HET BLAUWE PODIUM 4 (8 september 2019)
DE ANNIEKLUP zingt:
'Nee Annie? Ja Annie!
Schrijfster Annie M.G.Schmidt heeft eindeloos veel liedjes geschreven. Naast Cor Lemaire zette vooral Harry Bannink veel van haar teksten op muziek. Het zijn liedjes geworden voor jong en oud en iedereen herkent zich in haar onderwerpen. De inhoud geeft een doorsnee van het leven in Nederland rond de jaren 60/70, maar is nog steeds zeer herkenbaar. Liedjes over hele gewone dingen in ieders leven.
De Annieklup brengt een liedjesprogramma op basis van het door Annie MG geschreven repertoire. Het is geen musical, toneelstuk en is zonder directe verhaallijn. De liedjes spreken voor zich. Afwisselend worden ze gezongen door een zestal zangers en zangeressen. Soms alleen, soms als duet of met de hele groep. Veel liedjes behoren tot het algemeen cultureel erfgoed en nodigen steeds weer uit tot meezingen.
De titel van dit programma zal zijn ‘ Nee Annie? Ja Annie! ‘ (uiteraard een vrij verwijzing naar haar beroemde ‘ Ja zuster. Nee zuster ‘
Guus Westdorp zal de liedjes begeleiden op piano.
HET BLAUWE PODIUM 3 (26 juli 2019)
ZINGES BUITEN!
Motto: ZINGES MET LOL,LEF EN LIEFDE!
Guus Westdorp: ‘Al jaren bezoeken mensen mij om met hen te zingen. Ik begeleid ze in hun lied op piano en we zoeken samen naar ‘de meest waarachtige weg het lied te brengen’. Door te doen, te luisteren en dus te ervaren groeien we in onze mogelijkheden van benaderen. We raken ons doordrongen van de inhoud en dat doet ons ‘kleven aan het lied’. Let wel: ook de lol speelt een rol, want: Zinges staat voor zingen met lol, lef en liefde!’
Op Het Blauwe Podium treden vandaag tien zangers en zangeressen op. Zij brengen (meest solo) de door hen zelf verkozen liedjes onder de noemer ‘Zinges buiten!’. Alle genres/ talen zullen de revue passeren, klassiek, kleinkunst, pop, jazz en dichtliedjes....
’Zingen is leven, leven en laten leven, dus laten zingen!’.
HET BLAUWE PODIUM 2 (30 juni 2019)
Remco Melles 'Bomans’ sprookjes'
“Is er een bekoorlijker vorm om weemoed te verbergen, dan achter de humor van het sprookje?”
Verlangen, dood en liefde worden op plechtige, maar lichte toon verwoord in Bomans’ sprookjes. Over een koning die niet dood wil, een oprechte moordenaar en nog veel meer.
Acteur Remco Melles groeide op in Delft, en na de Toneelacademie Maastricht en verschillende gezelschappen zoals Oostpool en Nationale Theater, werkt hij nu als freelance acteur, docent drama en regisseur (oa. bij het Rietveld Theater).
Hij al 40 jaar verliefd op deze sprookjes en brengt nu een kleine proeve van zijn vertelvoorstelling.
Meer info:
Montagne & Westdorp
Anton Montagne (zang) en Guus Westdorp (piano) waren jarenlang een muzikaal duo. Zij lieten het ‘ooit zo prachtig geschreven lied’ opnieuw klinken. Intens, intiem en integer. In 1996 wonnen zij, met een eigenzinnige vertolking van La Chanson des Vieux Amants (Brel/ Jouanest), de eerste prijs tijdens het Concours de la Chanson van de Alliance Française in de Kleine Komedie te Amsterdam. Liesbeth List: ’Een zo’n eigen vertolking van dit bekende lied verdient enkel alle lof!‘ Een enthousiaste pers en tal van radio-optredens zijn het gevolg.
Naast Franstalig repertoire kreeg ook het Nederlandstalig lied een vaste plek in hun programma’s. In 1997 verscheen hun eerste cd ‘Door Elkaar’, live opgenomen in Theater Pepijn, Den Haag. Wederom lovende reacties, waaronder die van cabaretier Paul van Vliet: ‘Wat een mooie cd! Intens, integer en muzikaal!’
Nu, na al die jaren, komen zij elkaar weer tegen op Het Blauwe Podium om nog een keer hun ‘pareltjes’ ten gehore te brengen. Muziek verbindt en Montagne & Westdorp kan het gewoon weer niet laten!
HET BLAUWE PODIUM 1 (26 mei 2019)
Guus Westdorp 'Ramses, de liederen’
'Als Ramses en ik elkaar weer zagen klonk altijd zijn groet: ‘Dag lieve jongen, ben je daar weer!’. Wij herkenden elkaar, als we samen achter de piano zaten, als we ons verwonderden, als we beiden onze streken uithaalden, als we samen huilden en huilden van het lachen om de wereld om ons heen’.
Met zijn solo 'Ramses, de liederen’ brengt Guus Westdorp een muzikale groet met het werk van levenskunstenaar Ramses Shaffy met wie hij jaren omging. Uitbundig, ingetogen en versierd met anekdotes voert hij je door velden van vurige liefdes, maar ook langs grachten, in nachten vol eenzaamheid en verlangen. En dan lijkt het weer even of Ramses door de zaal waart....
‘Alle elementen om er een memorabel, intiem concert van te maken zijn meer dan voldoende aanwezig.’ - Het Parool
'Verrassend, gedurfd, knap en confronterend' - Jacques J. D' Ancona - Dagblad van het Noorden
Meer info:
Ernst de Corte ‘Lied van mijn vader’
Jules de Corte wilde een betere wereld voor iedereen. Zijn talloze liedjes gaan over thema's die ons nu, ruim 20 jaar na zijn dood, nog steeds bezighouden: milieu, geloof, oorlog en vrede, de commercialisering en verharding van de maatschappij. 'Het leven is bezig onleefbaar te worden' schreef hij in één van zijn gedichten. Toch was Jules allesbehalve een sombere man. Hij had juist veel humor en zag altijd een vonkje licht in de harten van de mensen.
Na drie succesvolle seizoenen 'Lied van mijn vader' brengt musicus Ernst de Corte nu nog meer liedjes van Jules naar de mensen in het nieuwe programma 'In het licht'. Naast bekendere liedjes omvat dit tweede programma juist heel uniek onbekend materiaal. Hij wordt daarbij wederom begeleid door pianist Guus Westdorp. Zo laven we ons nog eens aan de wonderschone melodieën van Jules de Corte en kunnen we genieten van zijn zuivere taalkunst. Jules stem mag niet verloren gaan!
Meer info:
Frans Bloem (NYC) ‘Grenzeloos’
Frans Bloem is een hollandse amerikaan. Hij is geboren in Groningen en al ruim 35 jaar woonachtig in New York. En dan heeft hij ook nog eens door 60 landen gereisd en gezongen. Frans Bloem wordt geprezen om zijn Aznavour-interpretaties. Charles Aznavou heeft hem persoonlijk toegestaan 'zijn songs' te mogen vertolken. Maar het repertoire van Frans Bloem is veel breder en ook meerdere talen schuwt hij niet als hij zingt vanuit zijn 'ervaringen als levensreiziger '.
In 2002 is Frans Bloem in New York onderscheiden met de 'Bistro Award for outstanding cabaret vocalist. Het Magazine 'Cabaret Scenes' schreef over hem: "With a passion that binds the audience to him, with spare movement and expressions, and with minimum narrative, Frans lets the songs communicate for themselves - and they do, with power and pleasure." Frans treedt op op met zijn vaste pianist Guus Westdorp.